image image image image image
Üdvözlöm honlapomon!
Bartha Katalin hegedűművész vagyok. Honlapomon a zenéé a főszerep, de emellett próbáltam összefoglalni itt mindent, ami hozzám kötődő és sokat jelent számomra. Így került ide a Beszélő Muzsika sorozat és a tangós zenei vonal mellé az SzkSzE médiaszakos tevékenységem, valamint az idézetek, melyeket eleinte csak a magam örömére kezdtem el gyűjteni, mára pedig egyre növekvő táborral osztok meg minden nap.  
    Rólam és tevékenységemről bővebben  
Beszélő Muzsika  
A zene az egyetlen olyan kommunikációs csatorna, ami közvetlenül a lélekre tud hatni. A Beszélő Muzsikában azokat a kapukat próbáljuk meg körüljárni és átjárhatóvá tenni, amin keresztül a zene hat ránk. Interaktív beszélgetés formájában tárjuk fel adott darabhoz kapcsolódó érzéseinket, gondolatainkat, hogy megismerjük azokat a mechanizmusokat, amik működnek bennünk zenehallgatás közben, és amitől akkor is értjük a zenét, ha sokszor nem tudunk tudatos szinten megfogalmazni semmi kézzelfoghatót.  
Tango KATango


A tangó egy sajátos, magával ragadó világ. Minél jobban ismeri az ember, annál jobban vágyik még jobban belemerülni. Egy út a feloldódáshoz, a figyelem iskolázása, szinte meditáció…

Tovább…
Szent Korona Szabadegyetem – Média szak


Saját munkák
Idézet minden napra
  Elkezdtem gyűjteni kedvenc idézeteimet, hamar kiderült, hogy jut belőle minden napra. Aztán arra gondoltam, hogy elküldöm néhány címre, akik kedvesek nekem, hátha örülnek neki. Végül kiraktam ide, had böngéssze, aki kíváncsi rá. Aki szeretné, feliratkozhat és megkaphatja minden nap a legújabbat, vagy a tetszik gombra kattintva (jobb oldalt a Facebook fülön) az üzenő falán kapja meg a legfrissebbeket.      Tovább...

 

A koncert az ősi táltos énekektől máig, és távol kelettől távol nyugatig vetíti a jelen pillanatra a magyar népzenével párhuzamba állítható motívumokat, ritmusképleteket. Az ősi és a legmodernebb hangszerek és technikák együttes használata sajátos hangzás- és látványvilágot hoznak létre, ehhez kapcsolódik a tánc, ami nem csak látványt ad a koncerthez, hanem ritmikájával a koncert meghatározó része: a mozdulatokban megjelenő energiák a zenei anyag szerves részét alkotják. Mindez egy pergő, magával ragadó, érzelmeket megmozgató előadás keretében segít átérezni, hogy az egység kiemel térből és időből, átélni, hogy Együvé tartozunk.

Zene eredeti népzenei anyagok felhasználásával

Gulyás Ferenc - népi hangszerek, ének

Bartha Katalin – hegedű félék, ének és looper

Bartha Péter – bandoneon, ütős hangszerek

Torma Zsolt – tapan, dobok, és népi zajkeltő hangszerek, tánc

 

Megszólaló hangszerek: ének, furulyák, kaval, tilinkó, pánsíp, töröksíp, szarvkürt, koboz, citerák, tekerőlant, hegedű félék (akusztikus és elektronikus), rebek, tölcséres hegedű, tapanok, táltos dobok, egyéb ritmushangszerek, bandoneon, looper

A produkció nem igényel különleges környezetet, kis színpadon/területen is elférünk, vagy tornaterem, aula is alkalmas lehet, minden szükséges technikát viszünk, egymás után több előadást is tudunk tartani ugyanott, vagy közeli helyszíneken, rugalmas időbeosztással.

A koncert az 5-6-7. osztályosok számára nyújtható a LEP rendszerben, ezen belül részünkről nem probléma, ha az évfolyamok vegyesen vesznek részt.

Alapvetően mindenben rugalmasak vagyunk a mindenki számára optimális megvalósítás érdekében.

Egyeztetés,  megrendelés:

Bartha Katalin művészeti vezető

Tel: +36 20 967 80 11

[email protected]

 

Egy rövid videóban néhány részlettel szeretnénk képet adni a műsor jellegéről, hangulatáról:

 

A magyar népzene a világ legjobban felgyűjtött, kutatott és dokumentált zenei kincse, köszönhetően a nagy gyűjtők idejekorán való felismerésének, Bartók és Kodály, valamint követőik munkásságának. A zenei hagyomány képe is igazolja, amit az újabb idők DNS vizsgálatai: csupán a népzenei rétegek megkülönböztetésével is kimutatható a keleti rokonság, szkíta-hun eredet. A népzene nem annyira régi rétegei azonban más befolyásról árulkodnak: megjelennek a környező népek, kultúrák hatásai. Ez az impresszió nem egyirányú, más népek zenéiben is tetten érhető a kölcsönös impulzus csere.

 

Hagyományaink, népdalkincsünk, a népi zenélés olyan kulturális kincsünk, aminek ismerete és használata komoly támogatást nyújthat a jelenkori életvitel problémáival küszködőknek. Ebben szeretnénk a gyerekeket úgy megerősíteni, hogy felidézzük a számukra ismert dallamokat, és közelről megismerhetővé tesszük azokat a hangszereket, amiket talán hallottak, de kevéssé valószínű, hogy ismerik is. Az érdeklődésük felkeltésével és annak megéreztetésével, hogy a közös zenélés és éneklésnek van egy olyan ereje, ami pozitívan hat vissza a résztvevőkre, szeretnénk vonzóvá tenni a magyar népi zenei kultúra aktív "fogyasztását".

 

Bartha Katalin – hegedűművész Tátrai Vilmos tanítványként diplomázott, a Magyar Állapi Operaház zenekarában játszott, majd a Finn, Kotkai Szimfonikus Zenekar koncertmestere volt és tanított. Hazaköltözve az Art’s Harmony Társaság keretében évente több produkciót hoz létre, mint művészeti vezető, többnyire személyes közreműködésével. 2000 óta a Tango Harmony Budapest zenekar alapító tagja, amivel számos európai és több Buenos Airesi turnén vett részt. 2003-tól foglalkozik a magyar népi hagyományokkal, 2003-2007-ig az MTA „A Kárpát-medence néphagyományai szakértő rendszer” MI kutatási projekt szakmai koordinátora, 2004-től 2 évig a Magyar Katolikus Rádió „Néprajzi Kalendárium” napi műsorának szerkesztő-riportere volt. 2012-ben az improvizáció és az e- hangszerek, valamint a looper technika felhasználásával sajátos stílust alakított ki. Hagyományos tangók és népszerű dallamok kerültek a repertoárjába egyedi megszólaltatásban, amit számos megzenésített vers is gazdagít, de a magyar népzenei hagyomány is megszólította, amiből 2022-re megszületett az Együvé tartozunk koncert.

Gulyás Ferenc - Népi hangszeres zenész, néprajzkutató, kulturális antropológus, népi hangszer készítő. A magyar népzenekultúra tudományos megismeréséért és terjesztéséért „A Magyar Kultúra Lovagja” cím birtokosa. Számos együttesben közreműködött 40 éves eddigi működése során, számos lemez közreműködője és ezekhez kapcsolódó díj tulajdonosa. Bemutatókat és előadásokat tart ország- és világszerte.

Bartha Péter - zenész, hangmérnök. Műszaki diplomával és több, különböző hangszer aktív művelése után 2012-ban csatlakozott az Art's Harmony Társasághoz, mint hangmérnök, valamint a Tango Harmony Budapest zenekarhoz bandoneonosként. Így változatos hangszereket lehet a kezelésére bízni és a technikai eszközök használatában (pl. looper) is támasza az együttesnek, akivel fellép.

Torma Zsolt koreográfus - táncművész, aki a ritmushangszerek, és azon belül a keletről hozott ősi változatai, mint tapan és táltosdob, valamint a népi hangkeltő eszközök (bot, fakanál, kés, ostor) magas szintű technikai elsajátítását tűzte ki célul. Kreatív mozdulataival a zene aktív részese. Munkássága egyedi stílusjegyet képvisel a magyar táncművészet palettáján, tradicionális alapokból táplálkozik, amelyeknek eredete az ősi világunkig vezethető vissza. Elgondolásai számtalan hazai zenekar és táncegyüttes repertoárjába beleépültek. Ritmusjátéka az Experidance, a NOX együttes, a HuNKuN DaNCe és az Örökség zenekar műsorainak megalkotása alatt fejlődött arra a szintre, hogy mára az „Együvé tartozunk” világzenei koncert színpadán mint zenekari tag kapjon helyet. „A jelen a múltból fejlődik, gyökerei a jövőben élednek újjá.”

 

 

 

Share

Arts Harmony társaság Tango Harmony argentin tangó zenekar Tutijegy a jegyiroda